Valeria

Valeria

Valeria Peter Predescu în Folclor Nepieritor - 21 martie 2009

http://www.trilulilu.ro/video-divertisment/folclor-nepieritor-21-03-09 Postul de televiziune NCN Tv a difuzat sâmbătă, 2 mai 2009, de la ora 19.00 dar şi de la 23.00, duminică 3 mai de la ora 15.00 şi luni de la 15.30 emisiunea Folclor Nepieritor In Memoriam Valeria Peter Predescu. Astfel, telespectatorii clujeni, precum şi iubitorii emisiunii care ne urmăresc pe internet la http://ncn.ro au avut ocazia să revadă emisiunea din pragul Bunei Vestiri (ce paradox!). 21 martie...început de primăvară astronomică, prolog la ce avea să urmeze? Ştie doar Bunul Dumnezeu, cel căruia-I închina laude şi slavă...cântându-L ca nimeni altcineva... Doamne, privind-o acum, parcă emisiunea s-a desfăşurat în alte dimensiuni, pe alte coordonate, i-am descoperit alte înţelesuri. Parcă atunci, Domniţa din Ţara Năsăudului "s-a dăruit" mai mult ca oricând, s-a dăruit cu puterea celui care doreşte să împartă tot ce are mai de preţ cu toţi cei care ştiu să...preţuiască... M. Golban

VALERIA PETER PREDESCU NE-A PĂRĂSIT

Timpul n-a mai avut răbdare…
Pentru cei care n-au avut fericirea să-o cunoască pe Valeria Peter Predescu, nu ştiu cum aş putea s-o descriu eu în câteva cuvinte.
Am cunoscut o cu multi ani in urmă, fiind legate de aceaşi pasiune, scrisul, arta, cultura. Cum ar putea să prindă hârtia pulsul unui om, al unui prieten?
În lume existã unii oameni care sunt nãscuti sã trãiascã numai pentru meseria aleasa.Valeria ne-a fost colegă la Centrul de Cultură din Bistriţa Năsăud. Am invitat-o la festivalul Pe deal la Teleormănel, ea răspuzând invitaţiei la acţiunile organizate de noi.
Cei dimprejurul EI i-au spus totdeauna VALERICA. Familiaritate dictată de stilul EI franc şi neostentativ de a ţi se aşeza alături, fără emfază şi fără complexe, din prima clipă a unei întâlniri.
Avea o încredere necenzurată în oameni şi în puterea de comunicare sinceră, neprotocolară. Trădările nu au descurajat-o niciodată să-şi schimbe felul de a fi. S-a considerat datoare să zâmbească neforţat oricărui ins despre care credea că are ceva de spus.
Sfătuia pe oricine spre lucrul fără încrâncenare, făcut cu dragoste şi cu teamă de Dumnezeu, unica instanţă pe care-a recunoscut-o vreodată.
A cãzut drept si demn, aşa cum a trãit întreaga viatã, o viatã poate prea scurtã. Aripa nedreaptã a Destinului a lovit-O pe neasteptate, când mai avea multe de realizat.
De acolo de unde se aflã, am vrea sã stie de se poate, cã aici la noi la noi este primãvarã, este o zi frumoasã, dar tristã prin DISPARTIA EI.
A fost sufletul unor manifestari muzicale de larga rezonanta, I-AU FOST dedicate cĂrŢi, a imprimat CD-uri cu muzică populară şi cântece religioase. În toate aceste ipostaze şi-a relevat, cu prisosinţă, pasiunea, talentul, şi imensa-I dragoste de artă autentică şi durabilă.
Acum când clepsidra se scurge nestingherit, rămân amintirile despre un Om deosebit, neobosită culegătoare de noi cântece. Ne rămân cântecele cărora le-a dat glas cu multă trăire alături de interpreţi din Bistriţa, dragi sufletului ei, părintele Cristian Pomohaci şi Alexandru Pugna.
Am rămas mai săraci, Valeria Peter Predescu, va cânta în Tezaurul folcloric din ceruri alături de alţi interpreţi dispăruţi prematur dintre noi.
CD-urile aici pe pământ le vom asculta noi, Ea va cânta îngerilor în ceruri. Fără Ea, fără cântecele ei, suntem mai săraci.
’’Omul nu este stãpân pe duhul sãu de viatã, ca sã-l poatã opri la fel, nu este stãpân pe ziua morţii şi în aceastã luptã nu încape amânare.’’(Ecleziastul 8.8)
Reflectând la plecarea dintre noi, înclinăm sã credem cã Dumnezeu a iubit-o mult pe Valeria, scutindu-o, în marea-I bunãtate şi întelepciune, de chinurile suferinţei, chemând-o la sânul Sãu pentru a-i încredinţa o altã misiune la fel de sublimã în altã viaţã.
Iuliana Cîrnaru
CJCPCT Teleorman



Ce mi-e mie drag in viata - Folclor nepieritor 21.03.09

Stau bade si ma gandesc - Folclor Nepieritor 21.03.09

Hurduzaul stiu juca - Folclor Nepieritor 21.03.09

M-o întrebat cucuţu

La căsuţa d-ingă vale

Măi, bădiţă, struguraş

În frumosul nost Ardeal

Cruce sfanta, parasita

La căsuţa d-ingă vale - TVR2

02 mai 2009

A (mai) căzut o stea...

A (mai) căzut o stea de pe cerul cântecului popular românesc: Valeria Peter Predescu. Mutarea ei, neaşteptată, grăbită şi nedreaptă, la cele veşnice ne îndoliază sufletele, nouă, ardelenilor, indiferent că suntem truditori ai gliei, dascăli sau truditori ai condeiului. Pentru că, prin harul şi dăruirea ei exemplară pentru cântec, Valeria PETER PREDESCU ne-a pătruns tuturor în suflete, luminându-ne, măcar pentru o clipă, existenţele şi făcându-ne să ni se pară viaţa mai frumoasă.
Valeria PETER PREDESCU nu a fost un simplu interpret de folclor, ci o instituţie. În perioada când lucram la Studioul de Radio, apoi la cel de televiziune din Cluj-Napoca, am avut posibilitatea nu doar de a o întâlni mereu, ci şi de a colabora, mai ales la realizarea unor spectacole. De fiecare dată, Valeria PETER PREDESCU, Vali, cum îi spuneam, nu doar că răspundea prompt, dar ne surprindea fie prin noutatea repertoriului prezentat, fie prin promovarea, cu o generozitzate rar întâlnită, a unor tineri începători. Ştiu, de asemenea, câte ceva, desigur, şi de eforturile ei pentru conservarea şi promovarea valorilor etno-folclorice bistriţene şi ale plaiurilor natale.

Vali ne-a fost adesea oaspete drag, mie şi soţiei mele, Sava NEGREAN BRUDAŞCU, cu care, vreme de decenii, s-a aflat în cele mai cordiale şi prieteneşti relaţii. De altfel, deseori, ele au fost prezente în spectacole şi concerte, dar şi în emisiuni de radio sau televiziune. În acest sens, vor rămâne, cred eu, memorabile acele oraţii de nuntă, realizate împreună cu Nicolae Sabău, într-o emisiune de televiziune.

Valeria PETER PREDESCU nu a fost (Doamne, cât regret că sunt nevoit a folosi acest tim p al verbului „a fi”) nu doar un interpret de uriaş talent, dar şi unul care trăia cu intensitate ceea ce cânta. Ea trăia fiecare silabă din cântecele ei şi credea în adevărurile pe care acestea le transmiteau publicului. Iar publicul, la rândul lui, o îndrăgea, o preţuia şi o respecta pentru că, de fapt, cânta şi multe dintre bucuriile sau necazurile lui.

Fiecare din zecile de cântece pe care le-a înregistrat sau le-a prezentat în spectacole dezvăluie un univers excepţional, universul obârşiei artistei, legat prin mii de fire de rădăcinile neamului românesc.

Din păcate, acest om ales care a fost această artistă de mare talent şi har, nu a avut parte doar de satisfacţii şi bucurii pentru munca şi talentul ei. Viaţa nu a fost deloc generoasă cu ea. I-a dat bucuria naşterii a doi feciori, de care era tare mândră şi despre care ne-a vorbit mereu cu multă dragoste şi căldură, în schimb i-a întristat mereu sufletul datorită unor dovezi ale răutăţii şi nimicniciei umane.

Vocea şi harul VALERIEI PETER PREDESCU nu a bucurat doar sufletele românilor. Ea a emoţionat, cu prilejul turneelor din străinătate, şi zeci de mii de spectatori de peste hotare cărora vocea ei caldă le aducea în suflet frumuseţile meleagurilor româneşti şi bistriţene, vechimea ancestrală a melosului care-i tulbura şi emoţiona.

Decenii la rând, Valeria PETER PREDESCU, asemenea altor nume importante ale cântecului popular românesc, a făcut eforturi greu de crezut, străbătând ţara în lung şi în lat pentru a aduce, prin glasul şi cântecul ei, bucurie tuturor celor care ar fi vrut s-o asculte. Au fost numeroase situaţiile când, dumineca sau cu prilejul unor sărbători sau aniversări importante, în aceeaşi zi, Valeria PETER PREDESCU s-a aflat, la distanţă de doar câteva ore, în două sau trei locaţii aflate, adesea, la sute de kilometri unele de altele.

În timp, aceste oboseli, dar şi necazurile care n-au ocolit-o, i-au afectat mult sănătatea, i-au slăbit inima ei generoasă şi plină de căldură. Inimă care, iată, într-o noapte nefastă, a cedat, mutând-o pe Vali în lumea îngerilor vrăjiţi şi ei de bunătatea şi de căldura glasului ei.

De acum ne vor lipsi, câte zile vom mai avea, prietenia şi cântecul ei. Iar pe cei al căror sprijinitor a fost îi va lăsa nu doar cu sufletul îndoliat şi trist, ci lipsiţi de balsamul nepieritor al glasului ei.

Dumnezeu s-o odihnească!

Dr. Dan BRUDAŞCU



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu