Valeria

Valeria

Valeria Peter Predescu în Folclor Nepieritor - 21 martie 2009

http://www.trilulilu.ro/video-divertisment/folclor-nepieritor-21-03-09 Postul de televiziune NCN Tv a difuzat sâmbătă, 2 mai 2009, de la ora 19.00 dar şi de la 23.00, duminică 3 mai de la ora 15.00 şi luni de la 15.30 emisiunea Folclor Nepieritor In Memoriam Valeria Peter Predescu. Astfel, telespectatorii clujeni, precum şi iubitorii emisiunii care ne urmăresc pe internet la http://ncn.ro au avut ocazia să revadă emisiunea din pragul Bunei Vestiri (ce paradox!). 21 martie...început de primăvară astronomică, prolog la ce avea să urmeze? Ştie doar Bunul Dumnezeu, cel căruia-I închina laude şi slavă...cântându-L ca nimeni altcineva... Doamne, privind-o acum, parcă emisiunea s-a desfăşurat în alte dimensiuni, pe alte coordonate, i-am descoperit alte înţelesuri. Parcă atunci, Domniţa din Ţara Năsăudului "s-a dăruit" mai mult ca oricând, s-a dăruit cu puterea celui care doreşte să împartă tot ce are mai de preţ cu toţi cei care ştiu să...preţuiască... M. Golban

VALERIA PETER PREDESCU NE-A PĂRĂSIT

Timpul n-a mai avut răbdare…
Pentru cei care n-au avut fericirea să-o cunoască pe Valeria Peter Predescu, nu ştiu cum aş putea s-o descriu eu în câteva cuvinte.
Am cunoscut o cu multi ani in urmă, fiind legate de aceaşi pasiune, scrisul, arta, cultura. Cum ar putea să prindă hârtia pulsul unui om, al unui prieten?
În lume existã unii oameni care sunt nãscuti sã trãiascã numai pentru meseria aleasa.Valeria ne-a fost colegă la Centrul de Cultură din Bistriţa Năsăud. Am invitat-o la festivalul Pe deal la Teleormănel, ea răspuzând invitaţiei la acţiunile organizate de noi.
Cei dimprejurul EI i-au spus totdeauna VALERICA. Familiaritate dictată de stilul EI franc şi neostentativ de a ţi se aşeza alături, fără emfază şi fără complexe, din prima clipă a unei întâlniri.
Avea o încredere necenzurată în oameni şi în puterea de comunicare sinceră, neprotocolară. Trădările nu au descurajat-o niciodată să-şi schimbe felul de a fi. S-a considerat datoare să zâmbească neforţat oricărui ins despre care credea că are ceva de spus.
Sfătuia pe oricine spre lucrul fără încrâncenare, făcut cu dragoste şi cu teamă de Dumnezeu, unica instanţă pe care-a recunoscut-o vreodată.
A cãzut drept si demn, aşa cum a trãit întreaga viatã, o viatã poate prea scurtã. Aripa nedreaptã a Destinului a lovit-O pe neasteptate, când mai avea multe de realizat.
De acolo de unde se aflã, am vrea sã stie de se poate, cã aici la noi la noi este primãvarã, este o zi frumoasã, dar tristã prin DISPARTIA EI.
A fost sufletul unor manifestari muzicale de larga rezonanta, I-AU FOST dedicate cĂrŢi, a imprimat CD-uri cu muzică populară şi cântece religioase. În toate aceste ipostaze şi-a relevat, cu prisosinţă, pasiunea, talentul, şi imensa-I dragoste de artă autentică şi durabilă.
Acum când clepsidra se scurge nestingherit, rămân amintirile despre un Om deosebit, neobosită culegătoare de noi cântece. Ne rămân cântecele cărora le-a dat glas cu multă trăire alături de interpreţi din Bistriţa, dragi sufletului ei, părintele Cristian Pomohaci şi Alexandru Pugna.
Am rămas mai săraci, Valeria Peter Predescu, va cânta în Tezaurul folcloric din ceruri alături de alţi interpreţi dispăruţi prematur dintre noi.
CD-urile aici pe pământ le vom asculta noi, Ea va cânta îngerilor în ceruri. Fără Ea, fără cântecele ei, suntem mai săraci.
’’Omul nu este stãpân pe duhul sãu de viatã, ca sã-l poatã opri la fel, nu este stãpân pe ziua morţii şi în aceastã luptã nu încape amânare.’’(Ecleziastul 8.8)
Reflectând la plecarea dintre noi, înclinăm sã credem cã Dumnezeu a iubit-o mult pe Valeria, scutindu-o, în marea-I bunãtate şi întelepciune, de chinurile suferinţei, chemând-o la sânul Sãu pentru a-i încredinţa o altã misiune la fel de sublimã în altã viaţã.
Iuliana Cîrnaru
CJCPCT Teleorman



Ce mi-e mie drag in viata - Folclor nepieritor 21.03.09

Stau bade si ma gandesc - Folclor Nepieritor 21.03.09

Hurduzaul stiu juca - Folclor Nepieritor 21.03.09

M-o întrebat cucuţu

La căsuţa d-ingă vale

Măi, bădiţă, struguraş

În frumosul nost Ardeal

Cruce sfanta, parasita

La căsuţa d-ingă vale - TVR2

03 mai 2012

FESTIVALUL - CONCURS NAŢIONAL DE INTERPRETARE A CÂNTECULUI POPULAR ROMÂNESC „VALERIA PETER PREDESCU”

EDIŢIA A III – A, 8-10 MAI 2012
BISTRIŢA - ROMÂNIA



REGULAMENT

I. Organizatori şi participanţi
1. Festivalul - Concurs Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Valeria Peter Predescu”, ediţia a III-a, Bistriţa 2012, va fi organizat de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi Fundaţia „Valeria Peter Predescu”.
2. Soliştii din cadrul comunităţilor româneşti de dincolo de graniţe pot participa la concurs în urma preselecţiei naţionale din deschiderea Festivalului. 
3. Toţi concurenţii înscrişi vor anexa la fişa de înscriere o declaraţie pe propria răspundere că nu sunt angajaţi (cu carte de muncă) ai unui ansamblu artistic profesionist.

II. Înscrierea în concurs. Condiţii de participare 
1. Concursul este deschis artiştilor amatori, solişti vocali din ţară şi din străinătate, interpreţi ai cântecului popular românesc cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani. 
Nu se admite participarea aceluiaşi interpret la mai mult de trei ediţii ale Festivalului. Nu pot participa în concurs laureaţii ediţiilor precedente care au câştigat premiile I, II şi III sau marele premiu.
2. Formularele de înscriere în concurs vor fi avizate de una din următoarele instituţii: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Centrul Cultural sau Şcoala de Arte (pentru concurenţii trimişi de către aceste instituţii). 
3. Fişele de înscriere în concurs vor fi trimise pe adresa Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, str. Gen. Grigore Bălan, nr. 11, Bistriţa – telefon / fax. 0263/212023, 0263/232571, până la data de 7 mai 2012, însoţite de partiturile muzicale ale pieselor care urmează a fi interpretate în concurs. 
4. Concurenţii vor interpreta, atât la preselecţie, cât şi în concurs, trei piese muzicale: o piesă fără acompaniament (doină sau baladă de maximum 3 strofe), o piesă cu acompaniament orchestral şi o piesă din repertoriul interpretei Valeria Peter Predescu. 
Pentru a se evita repetarea aceleiaşi melodii în concurs se recomandă ca fiecare concurent să aibă pregătite două cântece (doină, baladă sau piesă cu acompaniament) din repertoriul Valeriei Peter Predescu (aceasta pentru a oferi juriului posibilitatea de a alege piesele care vor fi interpretate în concurs).
Concurentul trebuie să aibă pregătite cel puţin alte două piese, fiind la latitudinea juriului dacă acestuia i se vor solicita şi alte piese decât cele prezentate. În acest caz se va comunica prin fişa de înscriere, specificându-se tipul de acompaniament propus (formulă tradiţională). 
Cheltuielile legate de deplasarea, cazarea şi masa pentru formaţia de acompaniament vor fi suportate de către concurentul care solicită această formulă de concurs. Totodată concurenţii vor oferi informaţii, dacă juriul consideră că este necesar, despre piesele pe care le interpretează (de unde a fost cules cântecul, de unde l-a învăţat etc.). 
5. Pentru asigurarea unei participări valoroase în concurs, în ziua de 8 mai 2012 (ora 10.00), la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, se va proceda la preselecţia interpreţilor în prezenţa juriului festivalului. Neprezentarea la preselecţie atrage după sine neparticiparea în concurs. 
6. Participanţii la preselecţie vor suporta cheltuielile de transport, precum şi cheltuielile de cazare şi masă pentru perioada preselecţiei (7 – 8 mai 2012). 
7. În perioada 8 - 10 mai 2012 cheltuielile de cazare şi de masă pentru candidaţii admişi în concurs vor fi suportate de către organizatori. Cheltuielile de transport vor fi suportate de către concurenţi sau de către instituţiile pe care le reprezintă.
8. Pentru concurenţii judeţului Bistriţa-Năsăud se va organiza o preselecţie separată în ziua de 3 mai 2012, ora 10.00, la sediul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, din strada Gen. Grigore Bălan, nr.11, Bistriţa. 
Concurenţii bistriţeni care trec de această preselecţie nu se califică direct în Festival, ci se vor prezenta şi la preselecţia naţională din ziua de 8 mai 2012. Concurenţii respinşi la preselecţia locală nu au dreptul să se prezinte la preselecţia naţională. Totodată, concurenţii bistriţeni nu au dreptul să se prezinte la această preselecţie dacă nu au participat la preselecţia judeţeană. Decizia juriului este irevocabilă.

III. Repertoriul
1. Fiecare concurent va interpreta două piese inedite (una fără acompaniament) din repertoriul liric sau epic tradiţional al zonei etnofolclorice pe care o reprezintă. În alegerea repertoriului se va ţine seama de autenticitatea pieselor folclorice, de valoarea artistică şi de diversitatea lor ritmică şi melodică. 
2. Pentru asigurarea acompaniamentului concurenţilor melodiile vor fi notate în tonalitatea convenabilă interpretului, partiturile muzicale urmând a fi trimise la Bistriţa până la data de 7 mai 2012. 
3. Comisia de preselecţie îşi rezervă dreptul de a descalifica un concurent prezent la preselecţie, dacă repertoriul acestuia nu se înscrie în reperele enunţate mai sus. 

IV. Desfăşurarea concursului
1. Concursul se desfăşoară într-o singură zi, 9 mai 2012, ordinea de intrare fiind stabilită de organizatori, ţinându-se seama de reprezentarea zonelor etnofolclorice ale ţării.
2. Gala laureaţilor va avea loc în ziua de 10 mai 2012.
3. Concurenţii vor respecta precizările organizatorilor cu privire la intrarea în concurs, prezenţa la repetiţiile preliminare fiind obligatorie.
Concurenţii au obligaţia să respecte orele de repetiţii, de spectacole şi ale altor activităţi care fac parte din programul Festivalului. Orice abatere de la acest program duce la descalificarea concurentului în cauză.

V. Juriul 
1. Juriul concursului va fi alcătuit din personalităţi ale domeniului cercetării şi interpretării folclorului românesc (etnomuzicologi, folclorişti, redactori muzicali, profesori, dirijori), precum şi din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi ai Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. Clasificarea interpreţilor participanţi la concurs se va face ţinându-se seama de calitatea interpretării, de autenticitatea şi de valoarea artistică a pieselor, de ţinuta scenică, de frumuseţea şi autenticitatea costumului popular.
2. Preşedintele juriului va fi o personalitate a folcloristicii româneşti. Juriul va avea şi un secretar, fără drept de vot, numit din rândul echipei de proiect.
3. Publicul va vota pe buletine de vot special concepute, rezultatul votului său determinând acordarea Premiului de popularitate.
4. Juriul pentru preselecţia concurenţilor bistriţeni va fi alcătuit, de asemenea, din personalităţi ale folcloristicii şi din specialişti ai instituţiilor de profil din Bistriţa.
Data preselecţiei: 3 mai 2012.

VI. Premii
1. Concurenţilor li se vor acorda medalii şi alte însemne ale ediţiei a III-a a Festivalului – Concurs Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Valeria Peter Predescu”, Bistriţa 2012. 
2. Juriul va acorda următoarele premii:
a) Marele Premiu şi Trofeul „Valeria Peter Predescu” 1500 lei
b) Premiul I 1000 lei
c) Premiul II 800 lei
d) Premiul III 600 lei
3. Juriul va acorda şi 2 premii speciale în valoare de 500 lei fiecare (pentru cel mai tânăr concurent şi pentru cel mai autentic costum). Premiul de popularitate, nominalizat de public, va fi în valoare de 500 lei.
4. Un premiu special va fi acordat de către familia artistei Valeria Peter Predescu.

VII. Promovarea festivalului 
Promovarea Festivalului – Concurs Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Valeria Peter Predescu” va fi asigurată de mass-media audio şi video naţională şi locală.

Director,
Florin-Vasile Şomlea



FIŞĂ DE ÎNSCRIERE
FESTIVALUL – CONCURS NAŢIONAL DE INTERPRETARE
A CÂNTECULUI POPULAR ROMÂNESC „VALERIA PETER PREDESCU”
Ediţia a III – a, 8 - 10 mai 2012
Bistriţa – România



Numele _________________________________________________________________
Prenumele_______________________________________________________________
Data naşterii_____________Locul naşterii_____________________________________
B.I./C.I.Seria______Nr.____________CNP.........................................................................
Adresa:.................................................................................................................................................................................................................................telefon:.....................................
Studii___________________________________________________________________
Profesia_________________________________________________________________
Zona etnografică pe care o reprezintă__________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Date esenţiale asupra activităţii (premii, ansambluri cu care a colaborat, turnee etc.):
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
Repertoriul propus pentru concurs ____________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
De la cine a fost preluat; când? ______________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________

Necesităţi tehnice (observaţii) _______________________________________________
________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________


Viza:
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale/Centrul Cultural/Şcoala Populară de Arte şi Meserii (dacă este cazul).
 



Semnătura__________________________

Data_______________________________

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu